wersja kontrastowa
rozmiar tekstu
Dziś jest poniedziałek, 25 wrzesień 2017 01:05:10
Jesteś tutaj: Aktualności >

Topolno. Cieli lód na potęgę

Dane Urzędu

Urząd Gminy w Pruszczu
ul. Główna 33
86 - 120 Pruszcz
tel.52 562 43 00
e-mail: pruszcz@pruszcz.pl

Punkt informacyjno-podawczy Tel. 52 562 43 05


Nr konta bankowego:
Bank Spółdzielczy w Pruszczu
33 8170 0008 0000 0550 2000 0010

Wydział Komunikacji Starostwa - pokój nr 4,  Tel. 52 5683 233

Godziny pracy Urzędu od 01.01.2015
poniedziałek     7:15 - 15:15
wtorek             7:15 - 17:00
środa               7:15 - 15:15
czwartek          7:15 - 15:15
piątek              7:15  - 13:30

więcej informacji

05 luty 2017 17:35 Topolno. Cieli lód na potęgę

Topolno. Cieli lód na potęgę

 

To już po raz czwarty na jeziorze w Topolnie spotkali się zwolennicy ciekawej imprezy, jaka jest cięcie lodu. Zanim przystąpiono do rywalizacji jednostka OSP KSRG z Wałdowa zmierzyła grubość lodu, aby upewnić się, czy zawody mogą być przeprowadzone. Lód miał grubość 15 cm, więc można było przystąpić do działania.

Na początku do zawodów zgłosiło się 5 drużyn, ale w miarę upływu czasu i napływających nad jezioro widzów do cięcia zgłosiły się jeszcze trzy kolejne. Jedną z nich byli aktorzy z teatru Jan Wędrowniczek z Wielkiej Nieszawki.

Każda drużyna miała za zadanie w jak najkrótszym czasie wyciąć z tafli lodu 3 kostki o wymiarach 50x30 cm i jak najszybciej przetransportować je na brzeg. W ruch poszły narzędzia sprzed wielu, wielu lat: topory, potem odpowiednio długie piły, haki no i oczywiście chwytaki do brył lodu. 

W trakcie zmagań Władysław Flieger, znany z prowadzenia Festiwalu Smaku w Grucznie nie tylko komentował zmagania, ale także odnosił się do historii cięcia brył lodu i jego zastosowania przez naszych przodków.

Ostatecznie zwyciężyła drużyna w składzie: Patryk Chabowski i Mikołaj Chilewski z Strzelec Górnych z czasem 7 min. 30 sekund. Drugie miejsce wywalczyli Paweł Kacprzak i Paweł Szaton a trzecie Paweł Adach i Łukasz Karpusiewicz.  Były nagrody i wyróżnienia dla każdej z drużyn. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury: Wiesław Karpusiewicz, Marek Szczygielski oraz Bogdan Ziółkowski. Po konkursie bryły lodu trafiły do lodowni przy Starym Młynie w Grucznie.

Przy takiej temperaturze powietrza i po zmaganiach każdy mógł się posilić. Zarówno organizatorzy jak i panie ze Stowarzyszenia „Topolanki” zapewniły gorący barszcz, można było upiec sobie kiełbaski i ogrzać się przy ognisku. Nie zabrakło także grzańca i słodkiego poczęstunku. Natomiast Renata Osojca przygotowała znaną nie tylko w Topolnie smaczną brukwiankę na gęsinie.

Bezpieczeństwa nad przebiegiem konkursu strzegli druhowie z OSP KSRG Wałdowo oraz z Topolna.

Imprezę przygotowali: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły wraz z Zespołem Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego. Na całością czuwał Jarosław Pająkowski.      

- Pomysł cięcia lodu na jeziorze w Topolnie wziął się stąd, że 6 lat temu została odtworzona w Grucznie przy Starym Młynie lodownia przedwojenna czyli taka specjalna piwnica ze śluzą do przechowywania dużych partii lodu- mówi Jarosław Pająkowski.- Lodu technicznego, a nie spożywczego, który był wykorzystywany do schładzania lodówek drewnianych albo artykułów spożywczych. Takie lodownie działały również w Chełmnie przy browarze oraz w Świeciu. Po odtworzeniu lodowni nie było sensu, aby stała ona pusto, więc podjęto decyzję, ze będziemy pozyskiwać lód. Kiedyś był pozyskiwany ze stawu, który znajdował się przy młynie w Grucznie, ale po wojnie został zasypany. Mogliśmy to robić przy Wiśle, przy starorzeczach, ale byłoby to ryzykowne i niebezpieczne. Także małe jeziora nie wchodziły w grę. Najbardziej odpowiadało nam jezioro w Topolnie. Odpowiednia konfiguracja terenu, bliskość do Gruczna no i czysta woda. I to był trafiony pomysł- dodaje.  

KP

„Czas Świecia”, 3 luty 2017 r.

          

 

FOTORELACJA

Wróć

Kalendarz imprez

Wrzesień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Filmy

Flesz 25-08-2017
Musisz zainstalowa Flash Player'a oraz włączyć obsługę JavaScript.