wersja kontrastowa
rozmiar tekstu
Dziś jest czwartek, 27 lipiec 2017 14:48:14
Jesteś tutaj: Aktualności >

Wielkanocny Stół

Dane Urzędu

Urząd Gminy w Pruszczu
ul. Główna 33
86 - 120 Pruszcz
tel.52 562 43 00
e-mail: pruszcz@pruszcz.pl

Nr konta bankowego:
Bank Spółdzielczy w Pruszczu
33 8170 0008 0000 0550 2000 0010

Godziny pracy Urzędu od 01.01.2015
poniedziałek     7:15 - 15:15
wtorek             7:15 - 17:00
środa               7:15 - 15:15
czwartek          7:15 - 15:15
piątek              7:15  - 13:30

więcej informacji

18 kwiecień 2017 11:48 Wielkanocny Stół

Wielkanocny Stół

W Gminnym Ośrodku Kultury, Sportu i Rekreacji w Pruszczu przygotowano dla wszystkich zainteresowanych niecodzienny kiermasz wielkanocny. Można było podziwiać różne prace rękodzielnicze, posmakować różne wypieki, garmażerkę a także zapoznać się na miejscu z nowymi trendami przystrajania stołu na święta. Hitem kiermaszu był pokaz kulinarny a przy tym konsumpcja białej kiełbasy, którą na miejscu przygotowywali uczniowie z Grubna.

Asortyment różnych artykułów był bardzo bogaty, prace rękodzielnicze na najwyższym poziomie.

Na stoisku warsztatów rękodzielniczych, które działają przy GOKSiRze można było w zasadzie zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne ozdoby, stroiki, jajka ozdobione różnymi technikami, baranki, kogutki itp. Nie sposób wymienić tych wszystkich pięknych prac, które panie wykonują na warsztatach raz w tygodniu.

Caritas przy Zespole Szkół w Pruszczu oferowało również szeroki wachlarz ozdób, kartek świątecznych, stroików, pięknych, niepowtarzalnych palemek. Młodzież wykonuje różne prace raz lub dwa razy w miesiącu po 2-3 godziny.

Także panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gawrońca i Korytowa zachwycili dużą gamą pięknych ozdób świątecznych. W oczy rzucały się np. duże zajączki wykonane z siana. Nie zabrakło również koszyczków z wikliny papierowej, jajek ze wstążkami, zajączków z…bazi i wikliny papierowej i innych pięknych ozdób.

Stowarzyszenie Wspierania Osób Niepełnosprawnych z Gołuszyc prezentowało prace, jakie wykonują Mieszkańcy Domu na warsztatach terapii zajęciowej. Tutaj także królowały zajączki, małe kurki, kogutki, jajka wielkanocne. Praktycznie na każdym z tych stoisk prace były wykonane przeróżnymi technikami, z różnych dostępnych materiałów. Ozdoby po prostu nie powtarzały się, nie były takie same.

Swoje prace prezentowała również Ewelina Młodzik ze Stowarzyszenia Miłośników Starego Fordonu.

Tutaj panie miały możliwość zaopatrzyć się w piękne skrzyneczki na bibeloty, pudełka dla dziewczynek na zajączka, wianki wielkanocne i sporo ozdób wykonanych z gliny, które wypalone są pokrywane specjalnym kolorowym szkliwem. 

Mazurki, sernik, jajka faszerowane

Wszyscy zwiedzający kierowali oczywiście swoje kroki do stoisk ze świątecznymi wypiekami i wyrobami garmażeryjnymi.

Dziewczęta z Zespołu Szkół Agro-Ekonomicznych z Karolewa przywiozły wypieki, jakie najczęściej znajdują się na świątecznych stołach. Był sernik, babeczki, keks, sękacz i inne smakołyki. Przy okazji można było zapoznać się z materiałami promującymi szkołę.

Pasieka „Gucio” p. Jadwigi i Zbigniewa Stożek z Pruszcza oferowała pełną gamę różnych gatunków miodów a także różne świeczki w kształcie zajączka, misia itp. z wosku pszczelego.

„Brzeźnianki” z Brzeźna oferowały pieczeń rzymską z jajkiem, jajka faszerowane, babeczki na słodko z sałatką, swojski chleb, pasztet drobiowy, babkę na majonezie, z ajerkoniakiem. A do mięs, jajek i pasztetów panie przygotowały chrzan z różnymi dodatkami.

Stowarzyszenie „Aktywna Młodzież”  z Serocka również podbijała podniebienia swoimi wyrobami.

Jajka faszerowane łososiem i pieczarkami szły jak ciepłe bułeczki. Także pasztet wieprzowo-drobiowy był bardzo smaczny i dobrze przyprawiony. Pasta jajeczna, szynka, polska kiełbasa, chleb na zakwasie- to wszystko można było posmakować w czasie kiermaszu na stoisku z Serocka.

„Topolanki” przygotowały obowiązkowo na kiermasz „szarlotkę o. Paulinów”, sernik, mazurka, babeczki czy też miodownik zwany potocznie „dzidziusiem”, ponieważ krem jest wykonany z kaszki mannej.

Żurek i biała kiełbasa

Podczas kilkugodzinnego trwania kiermaszu uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie serwowali żurek staropolski z białą kiełbasą. Artur Weroński i Paweł Bomba przygotowali białą kiełbasę z mieszanki mięs: karkówki, podgardla, boczku i łopatki. Wszystko to było  przyprawione tradycyjnymi przyprawami. Tak przygotowanym mięsem zostały wypełnione naturalne flaki. Podczas całego procesu wytwarzania kiełbasy o poszczególnych jej fazach opowiadał nauczyciel Andrzej Wojciechowski.

Natomiast dziewczęta przygotowały dwie aranżacje stołów na Wielkanoc. Postawiły na tradycję i nowoczesność zarazem. Efekt ich pracy był znakomity. Również architekt krajobrazu, Marta Przybylska zapraszała zainteresowanych do swojego stoiska.

Ten niezwykły kiermasz przygotował GOKSiR oraz Stuletni Sad. Na zakończenie dyr. GOKSiR-u wręczył nagrody dla szkół, które wystąpiły ze swoimi stoiskami na kiermaszu.

Dopisali wystawcy, na wysokości zadania stanęli organizatorzy, natomiast zawiedli sami odwiedzający kiermasz. Organizatorzy spodziewali się większego zainteresowania imprezą. Mają jednak nadzieję, że w kolejnych edycjach „Wielkanocny stół” zapełnią tłumy zwiedzających tym bardziej, że z roku na rok przybywa różnych atrakcji.

KP

„Czas Świecia”, 14 kwiecień 2017 r.          

FOTORELACJA 

 

Wróć

Kalendarz imprez

Lipiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Filmy

Flesz 21-07-2017
Musisz zainstalowa Flash Player'a oraz włączyć obsługę JavaScript.