wersja kontrastowa
rozmiar tekstu
Dziś jest piątek, 15 listopad 2019 14:59:11
Jesteś tutaj: Aktualności >

Pięć potraw z Przepiśnika

Dane Urzędu

Urząd Gminy w Pruszczu
ul. Główna 33
86 - 120 Pruszcz
tel.52 562 43 00
e-mail: pruszcz@pruszcz.pl

Punkt informacyjno-podawczy Tel. 52 562 43 05


Nr konta bankowego:
Bank Spółdzielczy w Pruszczu
33 8170 0008 0000 0550 2000 0010

Wydział Komunikacji Starostwa - pokój nr 4,  Tel. 52 5683 233

Godziny pracy Urzędu od 01.01.2015
poniedziałek     7:15 - 15:15
wtorek             7:15 - 17:00
środa               7:15 - 15:15
czwartek          7:15 - 15:15
piątek              7:15  - 13:30

więcej informacji

30 październik 2019 14:56 Pięć potraw z Przepiśnika

Pięć potraw z Przepiśnika

W Parlinie w ramach projektu „Stuletnie Skarby Kulinarne Parlinianek” zorganizowano warsztaty kulinarne, podczas których odtwarzano przepisy z „Przepiśnika” Agnieszki Krzemkowskiej z roku 1939. Poprowadził je Waldemar Chudy

 

Odtworzono pięć dań: bitki wieprzowe z sosem grzybowym, kaszą, czerwoną kapustą i winem, wątróbkę wieprzową z cebulką, zupę krem z dyni ze śmietaną, sałatkę ziemniaczaną z musztardą i cebulką, sałatkę z buraczków z białym serem i śmietaną.

– Cieszę się, że mogłem uczestniczyć w takim projekcie – mówi Waldemar Chudy. – To był bardzo fajny pomysł ze strony „Parlinianek”. Dużo się teraz mówi na temat starych przepisów, a tutaj taka perełka sprzed II wojny światowej, „Przepiśnik” Agnieszki Krzemkowskiej. Miła, wesoła atmosfera. Każdy coś robił, nie było obijania, nikt nie siedział i nie obserwował, każdy zakasał rękawy. Niektóre dania były lekko zmienione, zmodyfikowane, ponieważ w tych przepisach niektóre rzeczy zostały przekazane zbyt ogólnikowo. Było napisane, że dodajemy to i owo, ale nie było podanych ilości wagowych. I nie wszędzie był podany sposób wykonania dania. Razem z Pauliną Jóźwiak uzgodniliśmy pewne zmiany, wzięliśmy pod uwagę obecne panujące mody, jak to, co się gotuje. A wiadomo, że od tamtych czasów wiele się zmieniło. Na przykład nie stosowano olejów roślinnych, bo takich nie było, tylko smalec – dodał.

Po pracy potrawy degustowano. Wszyscy się zajadali ze smakiem, nikt nie narzekał, czyli warsztaty zostały przeprowadzone dobrze i ze smakiem.

Podsumowanie projektu jest przewidziane na 6 listopada.

KP

“Czas Świecia” 18 października 2019 r.


FOTORELACJA

 

Wróć

Kalendarz imprez

Listopad 2019
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Filmy

Flesz 14-12-2018
Musisz zainstalowa Flash Player'a oraz włączyć obsługę JavaScript.